In Antwerpen zijn de voorbije dagen twee mannen opgepakt die zich agressief gedroegen ten opzichte van de politie. Een van de twee spuwde bovendien bewust naar de betrokken agenten, de andere hoestte ostentatief in hun gezicht.

Het Antwerpse parket stelt dat er strenge straffen staan op dergelijk gedrag in tijden van het coronavirus en noemt het "bijzonder asociaal en maatschappelijk totaal onaanvaardbaar".

De eerste arrestatie gebeurde dinsdag, toen de politie naar de Fort VI-straat in Wilrijk werd geroepen voor overlast door een groepje van enkele mensen die waren samengekomen ondanks de geldende maatregelen tegen het coronavirus. De aanwezigen toonden hun onvrede tegenover de politie en één van hen gedroeg zich zelfs agressief en weigerde afstand te bewaren.

De 26-jarige man bedreigde de agenten, naderde hen en hoestte vervolgens tweemaal in hun gezicht. De man werd meteen opgepakt en zal door het parket worden gedagvaard.

Woensdag was er ook een incident aan de Herentalsebaan in Deurne. Een 43-jarige man stond aan een tramhalte toen een politievoertuig passeerde en beeldde vervolgens een pistool uit en bootste schietbewegingen en -geluiden na in de richting van de agenten.

Toen die stopten en de man aan een controle wilden onderwerpen, gedroeg de verdachte zich eerst verbaal agressief en weigerde hij om zijn identiteit te geven. Vervolgens vertoonde hij ook fysieke agressie.

De politie wilde hem oppakken, waarop de man begon te stampen en tweemaal naar de agenten spuwde. Hij kon worden gearresteerd en is intussen door de onderzoeksrechter aangehouden voor opzettelijke slagen aan agenten, bedreigingen, ongewapende weerspannigheid en smaad.

Volgens het parket kan soortgelijk gedrag leiden tot celstraffen van 3 maanden tot 2 jaar en boetes van 400 tot 2.400 euro. (Belga)